Άρθρα

 

http://i2geliteteam.com/community/nasosnaya-stantsiya-wilo-instruktsiya.html насосная станция wilo инструкция ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

http://canyoncountymediation.com/leon/dopustimie-znacheniya-urovnya-shuma.html допустимые значения уровня шума  

шел хеликс 5в40 ультра характеристики отзывы Δρ. Πιέρος Γεωργίου MD, MSc, FESC

акт проведенной проверки выполнения условий муниципального контракта Ειδικός Καρδιολόγος

http://xn--999-5cdjmgoc.xn--p1ai/community/raspisanie-avtobusov-roshal-yubileynoe.html расписание автобусов рошаль юбилейное Λέκτορας Πανεπιστημίου Λευκωσίας сколько стоит шифер в донецке

http://voluntariadoandaluz.es/leon/skolko-pogonnih-metrov-v-kubicheskom-metre.html сколько погонных метров в кубическом метре  

Εισαγωγή

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος(ΑΚΘ) αθλητών και αθλουμένων δεν αποτελεί πλέον σπάνιο φαινόμενο όπως πριν λίγα χρόνια. Στις μέρες μας βλέπουμε  αθλητές σε όλο τον κόσμο να  σωριάζονται  μέσα στα γήπεδα και να οδηγούνται στον θάνατο. Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός όταν αφορά άτομα νεαρής ηλικίας και ιδίως όταν είναι σε άριστη φυσική κατάσταση. Εκτός από την βαθιά οδύνη της οικογένειας, προκαλείται δικαιολογημένα γενικότερη αίσθηση, συγκίνηση και ανησυχία, ενώ συχνά δίνεται στο γεγονός μεγάλη δημοσιότητα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η διαστρωμάτωση του κινδύνου για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο σε αθλητές και αθλούμενους και η εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης του αιφνίδιου θανάτου μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή ενός τέτοιου οδυνηρού γεγονότος

http://aisiel.ro/leon/sintaksis-i-punktuatsiya-test-11-klass.html синтаксис и пунктуация тест 11 класс Αίτια ΑΚΘ σε νέους αθλητές (ηλικία <35 έτη)

Τα ιατρικά αίτια είναι κυρίως καρδιολογικά είτε λόγω συγγενών-επίκτητων καρδιακών παθήσεων είτε λόγω αρρυθμιών. Σε νέους αθλητές (ηλικία <35 έτη) διαφέρουν από εκείνα αθλητών μεγαλύτερης ηλικίας. Σε νεότερους αθλητές τα συχνότερα αίτια του φαινομένου είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια αύξηση δηλαδή του πάχους της καρδιάς (περίπου το 1/3 των περιπτώσεων) και οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών. Άλλες σπανιότερες αιτίες αιφνίδιου καρδιακού θανάτου αθλητών είναι η αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας, η μυοκαρδίτιδα, η διατατική μυοκαρδιοπάθεια, η ρήξη αορτής, η πρόπτωση της μιτροειδούς βαλβίδας, καθώς και οι διαταραχές του συστήματος αγωγής. Ανεξάρτητα από το παθοφυσιολογικό υπόβαθρο, οι μηχανισμοί πρόκλησης περιλαμβάνουν αιμοδυναμικές και ηλεκτροφυσιολογικές μεταβολές, οι οποίες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του αγώνα ή της προπόνησης, με πλέον συχνή διαταραχή την κοιλιακή μαρμαρυγή (μορφή ανακοπής).

Τα περιστατικά ΑΚΘ αφορούν στην πλειοψηφία τους άρρενες αθλητές που παίζουν ποδόσφαιρο και καλαθόσφαιρα. Ακολουθούν τα αγωνίσματα στίβου, το κολύμπι, η πετοσφαίρηση και το τέννις.   Στις αθλήτριες, τα ποσοστά αιφνίδιου θανάτου είναι λιγότερο συχνά σε σχέση με τους άνδρες, χωρίς τα αίτια να έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Διαφορές στα αίτια παρατηρήθηκαν και από χώρα σε χώρα λόγω διαφορετικού γενετικού υπόβαθρου που μπορεί να χαρακτηρίζει ένα πληθυσμό .

Στους νεαρούς αθλητές οι καρδιαγγειακές ανωμαλίες είναι στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικές και επιτρέπουν πλήρη συμμετοχή σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες, χωρίς συμπτώματα τυπικά της νόσου, μέχρι την εκδήλωση του μοιραίου.  Τα συμπτώματα όταν υπάρχουν αφορούν συνήθως σε προκάρδιο πόνο, λιποθυμικά επεισόδια, δύσπνοια, ζάλη και αδυναμία κατά την άσκηση. Αν και η πλειοψηφία των αθλητών που καταλήγουν αιφνίδια έχουν εξεταστεί, φαίνεται ότι ο ιατρικός έλεγχος δεν είναι πλήρης, χωρίς τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις. Το καρδιογράφημα από μόνο του δεν μπορεί να αποκλείσει αρκετές από τις αιτίες ΑΚΘ. Βασική εξέταση θα πρέπει να καθιερωθεί και το Υπερηχογράφημα καρδιάς (Echo) που μπορεί με υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα να διαγνώσει  τα καρδιακά αίτια αιφνίδιου θανάτου.

Τέλος, υπάρχουν και τα εξωκαρδιακά αίτια  στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η θερμοπληξία από τις υψηλές θερμοκρασίες άσκησης, η πνευμονική εμβολή, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, η χρήση αναβολικών ουσιών και ο πνιγμός.

http://expertglass.ca/leon/forma-21001-obrazets-zapolneniya-dlya-ip-2015.html форма 21001 образец заполнения для ип 2015 Αίτια ΑΚΘ σε μεγαλύτερους αθλητές (ηλικία >35 έτη)

Σε αθλητές μέσης και προχωρημένης ηλικίας (ηλικία >35 έτη) ο αιφνίδιος θάνατος σχετίζεται συνήθως με τη στεφανιαία νόσο. Πρόκειται για στένωση-απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών που περιβάλλουν την καρδιά.  Προδιαθεσικοί παράγοντες εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου  είναι: το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστεριναιμία, η παχυσαρκία και το θετικό κληρονομικό ιστορικό. Πρόληψη των παραγόντων αυτών αντιστοιχεί και με πρόληψη του αιφνιδίου θανάτου κατά την άσκηση.

Άλλες καρδιακές παθήσεις που αναφέρονται ως αιτίες πρόκλησης ΑΚΘ σε αθλητές άνω των 35 χρόνων είναι και εδώ η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, διάφορες επίκτητες βαλβιδοπάθειες  και η μυοκαρδίτιδα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Οι αιφνίδιοι θάνατοι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία αθλητών παρατηρούνται κυρίως σε δρομείς, ιδιαίτερα μαραθωνοδρόμους, σε χιονοδρόμους, ποδηλάτες, ορειβάτες και κολυμβητές. Τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρούνται αρκετά περιστατικά ΑΚΘ σε παραλίες, πισίνες και βουνά.

Στις πλείστες των περιπτώσεων οι αθλητές αυτοί έχουν κάποια συμπτώματα που η ερμηνεία τους παραπέμπει σε στεφανιαία νόσο. Ο πόνος στο στήθος σε ανηφορικό δρόμο κατά την  άσκηση, η δύσπνοια, το αίσθημα παλμών, η αδικαιολόγητη κούραση είναι μερικά από τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τον αθλούμενο. Ωστόσο τα συμπτώματα αυτά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ερμηνεύονται σωστά και δυστυχώς ο θάνατος είναι η πρώτη εκδήλωση της νόσου.

Στον ιατρικό έλεγχο των αθλητών άνω των 35 χρόνων θα πρέπει εκτός από το Καρδιογράφημα και το Υπερηχογράφημα  καρδιάς να γίνεται και η Δοκιμασία Κόπωσης ώστε να αποκλεισθεί η στένωση στεφανιαίας αρτηρίας και κατεπέκτασην η στεφανιαία νόσος.

Πρόληψη

Σημαντικό ρόλο λοιπόν στην πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου διαδραματίζει ο τακτικός προληπτικός έλεγχος των αθλητών και των αθλουμένων, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση τυχόν ασυμπτωματικών καρδιακών παθήσεων.

Σήμερα στην Κύπρο για αθλητές και αθλούμενους κάτω των 35 χρόνων επιβάλλεται η κλινική εξέταση και ιδιαίτερα η ακρόαση της καρδιάς για αποκλεισμό φυσημάτων, το καρδιογράφημα και ο αιματολογικός-βιοχημικός έλεγχος. Για αθλητές άνω των 35 ετών εκτός από τα προαναφερθέντα επιβάλλεται η πραγματοποίηση και της Δοκιμασίας Κόπωσης. Θα πρέπει όμως να ενισχυθούν αυτές οι εξετάσεις με επιπλέον βιοχημικές αναλύσεις αλλά και το πιο σημαντικό με την πραγματοποίηση του Υπερήχου Καρδιάς (Echo). молодежный театр карта To Υπερηχογράφημα μας δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για το πάχος, τις διαστάσεις και τις βαλβίδες της καρδιάς καθώς επίσης για την αορτή ή τον εξωκαρδιακό περιβάλλοντα χώρο.

Στόχος όλων των φορέων (Πολιτείας, Κ.Ο.Α., Ομοσπονδιών, Σωματείων, Ιατρών), θα πρέπει να είναι η υγεία και η ασφάλεια του αθλητή. Θα πρέπει όλοι μαζί να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο και να προλάβουμε τις καρδιακές ασθένειες που οδηγούν στον αιφνίδιο θάνατο. Ο αθλητής αποτελεί την απόλυτη ενσάρκωση της υγείας, της άριστης φυσικής κατάστασης και της μέγιστης απόδοσης. Η Πρόληψη σώζει Ζωές!

 Posted by at 6:13 am